Home   Voorzieningen   Omgeving   Foto's   Prijslijst   Contact   Links   Route
    Deventer  Apeldoorn  Arnhem  Zwolle  Te Doen  
 

Omgeving Deventer

Deventer en de Lebuinuskerk

Lebuinuskerk DeventerDeventer is één van de oudste steden van Nederland. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het oudste stenen woonhuis van ons land in Deventer staat. Deventer is tevens een prominente Hanzestad. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er kooplieden uit geheel Europa, om deel te nemen aan de jaarmarkten. In deze periode is de huidige binnenstad ontstaan. Er zijn dan ook nog tal van monumenten die herinneren aan de Hanze. Maar er is meer te zien. Naast historische gebouwen kunt u tevens genieten de musea of hedendaagse architectuur.

De Lebuinuskerk is van een oorsprong Romaanse kerk met crypte en veel wand- en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw. De toren dateert uit 1459 en staat open voor beklimmen op individuele basis van eind juni tot half september, toegang via de Grote Kerk. Beklimming in groepsverband is het gehele jaar mogelijk.

De Waag, Historisch museum en Bolwerksmolen

De Waag DeventerTrots staat op het stadsplein de Brink het oudste waaggebouw van Nederland: De Waag. Dit sfeervolle gebouw uit de late Middeleeuwen herbergt thans het Historisch Museum Deventer en de VVV. De Waag is ingrijpend gerestaureerd en geheel nieuw ingericht. Onder leiding van een gids kunt u worden rondgeleid, in en rondom dit unieke monument.

Bolwerksmolen Deventer

Opvallende houtzaagmolen uit 1863, de enige nog op wind werkende houtzaagmolen die de provincie Overijssel rijk is.

Het Bergkwartier

Bergkwartier DeventerHet had niet veel gescheeld, of de middeleeuwen waren uit Deventer verdwenen. In 1959 lag er bij de gemeente Deventer een plan voor een ingrijpende herziening van de infrastructuur van de binnenstad. Als gevolg van deze ingreep zou vrijwel het complete Bergkwartier verdwijnen.
Dat Bergkwartier is ontstaan in de twaalfde eeuw. De jaarmarkten in Deventer in die tijd zorgden voor een bloeiperiode van de handel. Nieuwkomers vestigden zich in de nieuwe wijk, het Bergkwartier, gelegen tussen de Brink en de haven.
De bloei duurde tot 1570. Daarna werd Deventer het middelpunt van oorlogen. Nieuwe vestingwerken beschermden de stad tegen ongewenst bezoek, maar hielden ook gewenste bezoekers buiten de poorten. Uitbreiden mocht niet. Daarmee was de kans op een nieuwe bloeiperiode verkeken. Handelaren vertrokken, en het Bergkwartier raakte steeds verder in verval.

De panden in het Bergkwartier zijn waardevolle kenmerken van de stad. Dat geldt ook voor het stratenpatroon. Pas na de aanvang van de restauratie is het besef ontstaan dat ook dit een monumentaal kenmerk is, dat veel kan vertellen over de structuur van de oude stad. In Deventer leeft dat besef heel sterk en is er veel behouden gebleven. Uniek voor Nederlandse begrippen. Juist met dit soort karakteristieken onderscheidt Deventer zich van andere steden. Vaak zijn ze alleen nog 'bewaard' in boeken. Maar het is zoveel boeiender om door die geschiedenis te kunnen wandelen, die historie letterlijk aan te kunnen raken, of zelfs: er in te kunnen wonen. Dat alles is mogelijk in het Deventer Bergkwartier.

Het Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum Deventer

Van knikker tot computerspel en alles daartussen vind je in het Speelgoedmuseum Deventer. Je treft hier speelgoed aan waarmee in Nederland is gespeeld, of dat nu vandaag is of 500 jaar geleden. Je voelt je weer kind bij het weerzien van het favoriete speelgoed uit je jeugd. Het museum is te vinden aan de zijkant van de Waag.