Home   Voorzieningen   Omgeving   Foto's   Prijslijst   Contact   Links   Route
    Deventer  Apeldoorn  Arnhem  Zwolle  Te Doen  
 

Omgeving Apeldoorn

De Apenheul in Apeldoorn

Zoals u de dieren in Apenheul ziet, ziet u ze in geen enkele dierentuin ter wereld. Tal van soorten; van de reuzengrote gorilla tot het allerkleinste aapje ter wereld, bewonen hier hun eigen ruime bosgebieden. Een groot aantal apen klimt en klautert zelfs helemaal vrij tussen de bezoekers. En... wist u dat u tussen de apen ook nog een heleboel andere dieren op Apenheul tegenkomt? In 1995 begon Apenheul aan een drastische vernieuwing en uitbreiding van het park. Sindsdien is er heel wat veranderd. Zo vindt u nu in het park o.a. een nieuwe souvenirshop, een restaurant met gezellige terrassen en een 'tropische kinderboerderij'. Verschillende bosgebieden zijn uitgebreid en met veel zorg en liefde omgetoverd in spannende apenbossen. Tussen al dat groen zult u ook verschillende nieuwe apensoorten ontdekken. Wat dacht u van bonobo's, wanderoes en langoeren…. ? Komend jaar wordt het Apenboompad verder ingericht en zult u wederom enkele nieuwe soorten vinden op Apenheul. Kortom; wie een aantal jaren geleden al van Apenheul genoot, zal nu helemaal verbaasd staan van dit unieke apenpark.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland. U vindt er maar liefst 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt ze een unieke combinatie tussen natuur, kunst en architectuur. De Hoge Veluwe is een park waar bezoekers nog volop ruimte en rust vinden. Waar men uren ongestoord kan wandelen of kan fietsen op één van de gratis witte fietsen. Er zijn veel rode lijst planten- en diersoorten te ontdekken. Heeft u ooit wel eens oog in oog gestaan met een edelhert, moeflon of ree? Op De Hoge Veluwe kan het! Naast rust en ruimte is er ook veel te doen in het Park. Om de rust te garanderen concentreren de activiteiten zich in de centrumzone van het park. Zowel voor jong als oud worden regelmatig vele sportieve, culturele en educatieve activiteiten georganiseerd.

Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh: er hangt een schitterend overzicht van zijn oeuvre. Verder zijn in het museum indrukwekkende werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote namen. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen te zien met werken uit de 20ste eeuw en hedendaagse kunst en worden er overzichtstentoonstellingen georganiseerd. Deze zijn gewijd aan belangrijke kunstenaars die werk tonen uit de eigen collectie. In de ruime zalen van de nieuwe vleugel van het Museum zijn ook regelmatig presentaties te zien van de eigen collectie beeldhouwkunst. Het gaat om werken van Donald Judd, Alberto Giacometti, Sol LeWitt, Bruce Nauman en anderen. Beroemd is ook de beeldentuin van het Kroller-Muller Museum; dit is één van de grootsten van Europa. Een schitterende collectie sculptuur wordt op verrassende wijze tentoongesteld omringd door de natuur. Vertegenwoordigd zijn diverse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw tot heden: Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Mario Merz, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg

Jachthuis St. Hubertus

Het Jachthuis St. Hubertus is het voormalig woonhuis van de familie Kröller-Müller. Dit imposante jachthuis is in 1914 ontworpen door H.P. Berlage. De heer Kröller was een fervent jager. Het Jachthuis is dan ook geďnspireerd op de legende van St.Hubertus, de schutspatroon van de jagers. De legende zegt, dat Hubertus (665), een losbandig en lichtzinnig jager, tijdens één van zijn vele jachtpartijen een hert ontmoet, dat in het gewei een lichtend kruis draagt. Hij was hiervan zo onder de indruk dat hij zich tot het Christendom bekeerde, het vervolgens tot bisschop bracht. Uiteindelijk werd Hubertus heilig verklaard. Niet alleen de glas in lood ramen in de hal visualiseren deze legende. Ook de twee vleugels van het gebouw en de hoge toren: zij symboliseren het gewei en lichtende kruis van het hert.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo, in de bossen bij Apeldoorn in het hart van Nederland, was van 1686 tot 1975 de favoriete zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie. Sinds 1984 functioneert het paleis als museum, nadat het op spectaculaire wijze samen met de tuinen in 17de-eeuwse staat werd teruggebracht. Het interieur van het paleis toont 300 jaar bewoning door de Oranjes van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II tot en met koningin Wilhelmina. De zijvleugels geven met vaste en wisselende exposities van historische voorwerpen, documenten, schilderijen, serviezen, zilver, koninklijke gewaden en hofkostuums een beeld van de historische band van het Huis Oranje-Nassau met de Nederlanden. Een van de grootste collecties nationale en internationale ordetekenen ter wereld is ondergebracht in de afdeling Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. De barokke tuinparterres, rijk voorzien van pergola's, beelden en vazen, zijn in lente en zomer volgens 17de-eeuwse Hollandse traditie beplant, uniek in Europa. Evenals in de 17de eeuw zijn de fonteinen en cascades in werking. In de stallen staan koninklijke rijtuigen, jachtwagens, sleden en antieke hofauto's opgesteld, waaronder de bekende schilderwagen en de witte begrafeniskoets van koningin Wilhelmina. Het gehele complex is omgeven door een uitgestrekt bospark met romantische vijvers, eveneens voor het publiek toegankelijk.